Wat zijn wintertenen?

Veel mensen hebben last, of wel eens last gehad van wintertenen. Wintertenen? Wat zijn wintertenen eigenlijk? Wij leggen het je uit!

Wintertenen? Wat zijn wintertenen eigenlijk? Wie is er gevoelig voor? En is het eigenlijk schadelijk voor je gezondheid? Wist je dat je de aandoening ook ergens anders op het lichaam kunt krijgen? Er zijn genoeg vragen over deze winterlijke aandoening. Al deze vragen worden hieronder beantwoord.

Wintervoeten, perniosis of wintertenen?

Er zijn verschillende namen die allemaal hetzelfde betekenen als wintertenen. Het wordt ook vaak “wintervoeten” genoemd. De medische term is “perniosis”. Alle 3 de termen betekenen hetzelfde.

Bloedvaatjes bij wintertenen

Wintertenen is een aandoening waarbij de bloedvaatjes niet helemaal werken zoals het hoort. Ze reageren slecht op kou. Daarom hebben veel mensen hier in de winter last van.

Normale reactie van de bloedvaatjes

Normaal gesproken trekken bloedvaatjes zich samen wanneer het koud wordt. Ze gaan dan weer openstaan wanneer het weer warmer wordt. Wanneer je last hebt van wintertenen, werkt het opengaan van sommige bloedvaatjes niet zoals het hoort.

Abnormale reactie van bloedvaatjes

Wat er bij een abnormale reactie op kou gebeurt, is dat de kleine haarvaatjes te langzaam reageren op warmte. De iets grotere bloedvaten gaan bij het warmer worden wel openstaan, maar de haarvaatjes niet. Hierdoor ontstaat er stuwing van de bloedstroom. De haarvaatjes kunnen de bloedstroom niet aan. Het bloed hoopt zich op, maar kan nergens heen. De bloedvatwanden zullen beschadigen, waardoor het bloed in het weefsel vloeit. Dit zorgt dan bijvoorbeeld voor irritatie en rode tenen. Meer over de symptomen lees je hier.

Oorzaken

De werkelijke oorzaak waarom de bloedvaatjes niet reageren zoals het hoort, is niet bekend. Wel zijn er verschillende oorzaken die wintertenen kunnen uitlokken.

Bij wie komt het veel voor?

Ongeveer 10% van de Nederlanders heeft wel eens last gehad, of heeft last van die vervelende wintertenen.

Mensen die hier extra gevoelig voor zijn, zijn:

  • Vrouwen.
  • Jonge mensen of juist ouderen.
  • Bij wie het in de genen zit. Soms kunnen hele families last hebben van de kwaal.
  • Bepaalde bloedvatziekten, zoals het syndroom van Raynaud of aderverkalking.

Is het schadelijk voor je gezondheid?

Het is erg vervelend wanneer je last hebt van wintervoeten, maar gelukkig is het ongevaarlijk. Je moet er alleen op letten dat de rode plekken niet gaan ontsteken. Een ontsteking is natuurlijk nooit prettig.

Andere plaatsen in het lichaam

Wintertenen is een bloedvatprobleem. Dit kan ook ergens anders op het lichaam voorkomen dan alleen in de voeten. Handen kunnen ook getroffen worden door de kwaal. Het worden dan “winterhanden” genoemd. Ook oren, puntje van de neus, hielen, onderbenen en zelfs dijbenen kunnen getroffen worden. Winterdijen worden over het algemeen gezien bij mensen die veel paardrijden.