Wintertenen behandeling

Een wintertenen behandeling vinden is niet gemakkelijk. Eentje die goed helpt is een geschenk, want het is echt geen pretje als je wintertenen hebt!

Helaas, een echte “wintertenen behandeling” bestaat nog niet. Daarmee wordt bedoeld dat er geen 100% genezende behandeling bestaat. Vroeger werden er vitamine D injecties gegeven, maar sinds 2003 niet meer. Wel bestaan er behandelingen om de klachten te verminderen. Een aantal voorbeeld hiervan zijn bepaald soort medicijnen en verschillende soorten zalfjes en cremés. Lees verder om meer te weten te komen over de verschillende behandelmethoden.

Medicijnen als behandeling

Er zijn een aantal medicijnen die ingezet kunnen worden, om de klachten van wintertenen te verminderen. Voor onderstaande medicijnen heb je een doktersrecept nodig.

Vaak zijn medicijnen het laatste redmiddel, omdat ze ook vaak bijwerkingen hebben. Voor een behandeling zonder bijwerkingen, kun je het beste een zalf gebruiken. Als de klachten niet heel ernstig zijn, kan je ook eens in de keuken kijken voor een huismiddeltje.

Raadpleeg altijd eerst een huisarts voordat je medicijnen gaat gebruiken tegen wintertenen

Soorten medicijen

Nifedipine

Nifedipine is een calciumblokker. Calciumblokkers verwijden de bloedvaten. Dit is goed bij wintertenen. Hierdoor worden de tenen goed doorbloed. Helaas zorgt het medicijn er ook voor dat de bloeddruk daalt.

Diltiazem

Diltiazem bestaat in medicijnvorm om in te nemen en in zalf-vorm. Die laatste is om op de huid te smeren. Het medicijn is, net als nifedipine, een calciumblokker. Het verwijdt de bloedvaten, maar zorgt er ook voor dat de bloeddruk verlaagt.

Prazosine

Prazosine behoort tot de alfablokkers. Het medicijn verwijdt verkrampte bloedvaten. Bij wintertenen zal het de klachten verminderen. Prazosine werkt alleen niet bij iedereen even goed.

Pentoxyfylline

Pentoxyfylline is een medicijn dat ervoor zorgt dat het bloed beter kan stromen. Hiermee vermindert ook de bloedstolling. Het medicijn werkt ook niet bij iedereen.

Zalfjes en cremés

Er bestaan vele soorten zalfjes en cremés tegen wintertenen. Allemaal hebben ze hun eigen werking, maar echt wetenschappelijk bewijs dat deze zalven of cremés echt werken is er niet. Toch hebben veel mensen baat bij het bandelen van wintertenen met deze geneesmiddelen. Wil je meer weten? Lees hier dan verder over zalfjes tegen wintertenen.

Zodra je van de klachten af bent, is het belangrijk dat je de week erna niet weer te maken krijgt met wintertenen. Probeer daarom om de klachten te voorkomen. Hoe je dat doet, lees je hier.