Wintertenen en vitamine D

Als behandeling voor wintertenen wordt er wel eens over vitamine D gesproken.  Is dit een goede behandeling? Wat hebben wintertenen en vitamine D met elkaar maken?

Er is nog niet zo heel veel bekend over hoe wintertenen ontstaan. Het is wel zeker dat koude de klachten uitlokken. Helaas bestaat er nog geen echte behandeling voor wintertenen. Vroeger bestond deze wel, en dat was een behandeling met vitamine D. Lees verder om meer over deze behandeling te weten en waarom het tegenwoordig niet meer toegepast wordt.

Behandeling wintertenen met vitamine D

Vroeger werden mensen die chronisch last hadden van wintertenen, behandeld met vitamine D3. De vitamine werd dan met een injectie in een spier gespoten.

Deze behandeling met vitamine D stamt waarschijnlijk uit 1944 uit een onderzoek van Broers. Bij het onderzoek werden 42 patiënten van de 66 als klachtenvrij beschouwd.

Tegenwoordig, sinds 2003, wordt deze behandeling niet meer toegepast. Waarom niet? Het product werd uit de handel genomen. Helaas was er geen alternatief om wintertenen te behandelen. Om deze reden hebben I.H. Souwer en A.L.M. Lagro-Janssen een onderzoek gedaan om te kijken of een behandeling met vitamine D3 echt helpt. Hieronder iets meer over het verrichte onderzoek.

Het onderzoek naar het effect vitamine D3

In de winter van 2003-2004 is er onderzoek gedaan naar het effect van vitamine D3 bij wintertenen. Voor het onderzoek deden 37 patiënten mee, die langer dan 3 weken last hadden van wintertenen. Van 33 patiënten werden de gegevens gebruikt voor analyse. Van de 33 patiënten waren er 26 vrouw en 7 een man. De patiënten moesten 7 weken lang, elke dag een medicijn innemen. Een deel kreeg vitamine D3 en het andere deel kreeg een placebo.

De resultaten

In eerste instantie leek het alsof vitamine D3 een gunstig effect hadden op de klachten van wintertenen. Maar uiteindelijk bleek dit toch niet zo te zijn. Het was de gestegen buitentemperatuur die er voor zorgde dat de klachten verminderden.

En wat nu, wat werkt dan wel?

Met dit onderzoek is dus gebleken dat vitamine D3 geen baat hebben bij de behandeling van wintertenen. Dan moeten we toch maar naar de keuken en grijpen naar de huismiddeltjes die de klachten verminderen. Ook speciale zalf kan helpen om van het branderige gevoel, pijn en jeuk af te komen. Het beste blijft natuurlijk altijd om wintertenen proberen te voorkomen.

Bron1: Vitamine D3 werkt niet bij winterhanden en wintertenen, Huisarts en Wetenschap, jaargang 2010, nummer 3:135-140

Bron2: Winterhanden, wintertenen en ‘winterdijen’, Huisarts en Wetenschap, jaargang 2004, nummer 12:594-596