Wintertenen voorkomen

Het voorkomen van wintertenen is beter dan genezen. Wil je een lange periode van jeukende en pijnlijke voeten voorkomen, lees dan snel verder!

Als je eenmaal last hebt van wintertenen, kunnen de klachten wel 2 tot 5 weken aanhouden. Dit is een lange periode van jeuk en pijn. Wintertenen voorkomen is daarom prettiger en veel beter dan genezen. Wil je weten hoe je dat doet? Lees dan de 10 tips om wintertenen te voorkomen die hieronder staan beschreven.

Wintertenen voorkomen – Een aantal tips

Tip 1, warme voeten

Wintertenen Voorkomen | Warme sokken

Zorg er voor dat je voeten niet koud worden. Begin hier mee zodra de buitentemperatuur begint te dalen. Trek voor binnen dikke sokken met pantoffels aan. Ga je naar buiten? Houd je voeten dan warm met dikke (ski)sokken en doe voetwarmers in je schoenen.

Voetwarmers

Voetwarmers zijn speciale zakjes die je moet schudden. Ze worden dan warm en blijven wel tot 5 uur warm! Leg de voetwarmers op de bovenkant van je voet op je sok in je schoen. Doe dit altijd op de sok en absoluut niet in de sok.

Tip 2, ruime schoenen

Draag ruime schoenen. Alleen in ruime schoenen kun je dikke sokken aantrekken. Ook knellen ruime schoenen de doorbloeding in je voeten niet af. Let er ook op dat je sokken niet te strak zitten.

Zorg dat je schoenen warm zijn voordat je naar buiten gaat. Verwarm ze van te voren bij de verwarming of openhaard.

Tip 3, voetmassage en de huid soepel houden

Masseer je voeten regelmatig om de doorbloeding te stimuleren. Smeer je voeten daarna in met een lekkere crème en je hebt weer warme, zachte voeten. De huid van je voeten blijft hierdoor soepel. Dit is gunstig, want het zal hierdoor minder snel beschadigen door temperatuurverschillen.

Tip 4, neem wisselbaden

Het is belangrijk om je bloedcirculatie op gang te houden. Neem minstens 1 keer per week voetwisselbaden. Bij een wisselbad doe je je voeten eerst 3 minuten in warm water en dan 30 seconden in koud water. Gebruik geen ijskoud water!

Herhaal het wisselen van warm naar koud voetbad een paar keer. Eindig met warm water.

Het beste is om op tijd met de wisselbaden te beginnen. September is een goede maand om in te beginnen. Als je eenmaal wintervoeten hebt, is het niet raadzaam om wisselbaden te nemen. Wees hier dus voorzichtig mee!

Tip 5, tijgerbalsem

Het klinkt een beetje vreemd, maar tijgerbalsem kan helpen om wintertenen te voorkomen. Smeer je tenen ’s morgens en ’s avonds in met de balsem. Het zorgt ervoor dat je voeten lekker warm blijven.

Tip 6, slaap niet met sokken aan

Met sokken aan slapen is soms erg verleidelijk, maar niet goed voor wintervoeten! In je sokken zal het namelijk gaan broeien waardoor je voeten te warm worden en zullen opzwellen. Het beste is om ervoor te zorgen dat je voeten niet koud zijn als je gaat slapen.

Tip 7, verwarm je voeten nooit aan de verwarming

Het voelt heerlijk, maar verwarm koude voeten nooit aan de verwarming, openhaard of in heel heet water. Het lokt alleen maar wintertenen uit! Je kunt je beter concentreren om je gehele lichaam op te warmen. Bijvoorbeeld met een deken.

Tip 8, doe aan beweging

Beweging is goed voor de doorbloeding en houdt heel je lichaam warm. Zorg er daarom voor dat je nooit te lang stil zit in een koude omgeving.

Tip 9, drink en eet warm

Eet minstens 1 keer per dag een warme maaltijd. Warme maaltijden en warm drinken zorgen ervoor dat je lichaam van binnen warm blijft. Een warm lichaam betekent ook warme voeten.

Tip 10, leef gezond, rook niet

Een gezonde leefstijl bevordert je afweersysteem. Roken hoort niet bij een gezonde leefstijl. Als je rookt, probeer hier dan mee te stoppen. Het roken heeft namelijk een slechte invloed op je doorbloeding.

Levert het volgen van de 10 tips gegarandeerd succes?

Helaas kun je zelfs na het volgen van de 10 tips nog steeds wintertenen krijgen. Maar de kans dat wintertenen uitgelokt worden is velen malen kleiner als wanneer je de tips niet volgt.

Mocht je toch wintertenen krijgen, dan kan een zalfje goed helpen. Om wintertenen niet erger te laten worden, is het nog steeds raadzaam om de tips te volgen. Alleen het nemen van wisselbaden is dan niet zo geschikt.