Winterhanden

Wist je dat wintertenen en winterhanden dezelfde aandoening is?

Nog lastiger dan wintertenen, is het om winterhanden te hebben. De aandoening is hetzelfde, maar de handen gebruik je net iets meer. De vingers kunnen tijdelijk hun functionaliteit verliezen. Dat is natuurlijk niet handig, want voor alles worden de handen gebruikt. Verder zijn de symptomen en de oorzaken hetzelfde als bij wintertenen.

Het liefst krijg je geen winterhanden, maar wat als je het toch gekregen hebt? Wat kan je er zelf aan doen om de klachten te verminderen? Dat allemaal lees je hieronder.

Wat te doen tegen winterhanden?

Net als bij wintertenen, is het bij de handen belangrijk om ze warm te houden. Er zijn verschillende manieren om je handen warm te houden. Volg hiervoor de volgende tips.

  • Draag handschoenen of wanten, een sjaal en een warme jas als je naar buiten gaat.
  • Zorg ervoor dat je romp goed warm is. Met een warme romp is het makkelijker voor je lichaam om ook je handen warm te houden. Trek hiervoor goede thermo-ondergoed aan.
  • Smeer je handen regelmatig in met een dikke crème. Een soepele huid zal minder snel aangetast worden.
  • Als je koude handen hebt, verwarm ze dan langzaam door heel je lichaam te verwarmen. Bijvoorbeeld met extra kleding of een dikke deken. Verwarm je handen nooit bij de kachel. Zelfs je handen verwarmen aan een kop koffie of thee is niet goed. Je handen raken dan te snel verwarmd en dat zorgt voor klachten.
  • Koop handwarmers. Dit zijn speciale zakjes die warm worden. Je kunt ze in je jaszakken doen. Stop dan tijdens het wandelen je handen in je zakken, en ze blijven heerlijk warm. Draag wel altijd handschoenen, want de handwarmers kunnen erg warm worden. Ze kunnen tot wel 5 uur warm blijven.

Handschoenen of wanten?

Een want werkt beter tegen winterhanden

Om winterhanden te voorkomen, is het belangrijk om ze warm te houden. Hiervoor kan je wanten of handschoenen dragen. Wanten zijn warmer dan handschoenen. Dit komt omdat de vingers in een want elkaar warm houden.

De keuze of je beter handschoenen of wanten moet dragen hangt van de situatie af. Als het extreem koud is, is het verstandiger om wanten te dragen. Maar met wanten heb je niet zo veel bewegingsvrijheid in je handen. Het is dus een afweging die je zelf moet maken.

Wat als de klachten heel ernstig zijn?

Ook als de klachten heel ernstig zijn, is het belangrijk om je handen altijd warm te houden. Als je erg veel jeuk en pijn hebt, kan je speciale zalf kopen. Er bestaan verschillende soorten zalf die je klachten kunnen verminderen. Medicijnen worden ook wel eens voorgeschreven. Maar vanwege de bijwerkingen wordt dat liever niet gedaan.

Wil je zelf op zoek naar een middel? Dan kan je ook zelf aan de slag gaan. In de keuken staan waarschijnlijk genoeg spulletjes waarmee je zelf een remedie kunt maken. Klik eens hier om ideeën op te doen. Alles wat voor wintertenen geldt, geldt immers ook voor winterhanden. Het zijn tenslotte dezelfde aandoeningen.