Oorzaak wintertenen

In de winter kan je last krijgen van wintertenen. Dat koude ermee te maken heeft is duidelijk, maar wat is nou eigenlijk de echte oorzaak van wintertenen?

Helaas heb je het niet voor het zeggen of je wel of geen wintertenen krijgt. In de meeste gevallen zit het in de familie. Het is namelijk een bloedvatprobleem. De kleine bloedvaatjes reageren te langzaam op koude. Helaas, de oorzaak van wintertenen,  dat weet de wetenschap nog niet.

Gelukkig is het wel bekend wat wintertenen uitlokt. Dit is goed om te weten. Want als je deze oorzaken weet, kan je in de toekomst de kwaal grotendeels voorkomen.

Oorzaak wintertenen

Lees daarom verder over 5 oorzaken die wintertenen kunnen veroorzaken.

1.   Vocht en kou

Wintervoeten en winterhanden is een kwaal dat vooral in Noord-Europa voorkomt. Dat komt omdat de winters vaak koud en vochtig zijn. Je zou het misschien niet denken, maar vooral het koude vocht is het probleem. In landen waar het extreem koud kan worden, maar waar de lucht droog is, komen wintertenen veel minder voor.

2.   Overmatig zweten

Kou en vocht zijn de belangrijkste oorzaken van wintertenen. Niet alleen het vocht in de lucht is een probleem, maar ook overmatig zweten van de voeten. Door het zweet en de koude lucht, krijg je snel koude voeten.

3.   Te strakke schoenen

Te strakke schoenen kan op bepaalde plaatsen de bloedcirculatie afknellen. Dit is natuurlijk niet handig wanneer je gevoelig bent wintervoeten.

4.   Medicijnen tegen hoge bloeddruk

Sommige medicijnen kunnen de winterkwaal bevorderen. Dit geldt vooral voor bètablokkers, een medicijn tegen een hoge bloeddruk. Het is niet zo dat bètablokkers wintertenen veroorzaken. Maar het kan de kwaal wel stimuleren.

5.   Koude voeten te snel opwarmen

Op zich is het te snel opwarmen van koude voeten niet de oorzaak van wintervoeten. Het kan de klachten wel een stuk verergeren. Dit komt omdat de kleine bloedvaatjes te traag reageren op warmte.

Elke winter weer last van wintertenen?

Als je eenmaal gevoelig bent voor deze winterkwaal, is het mogelijk dat je er elke keer weer last van krijgt. Dit komt doordat het geen infectie of ziekte is, maar een bloedvatprobleem. Wat wintertenen precies zijn, lees je hier.

Nu je de oorzaken van het uitlokken van wintertenen weet, is het wel mogelijk om ze voortaan proberen te voorkomen.